sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Suurentunut eturauhanen / kastrointimietiskelyä

Olin ihmetellyt, miksei Merlin enää oikein halunnut nukkua sängyssä, ainakaan koko yötä eikä enää tullut aamurapsutukseenkaan. Sitten pari kertaa ärähti sekä Nanolle että meille ihmisille, jota se ei ole ikinä tehnyt ennen joten oli selvitettävä mikä nyt on vialla. Muutenkin Merlin oli vähän innoton, eikä halunnut Nanon kanssa enää leikkiä. Nano taas noiden kahden ärähdyksen jälkeen kulki seiniä pitkin ja suurin piirtein nukkui meissä ihan kiinni telkkaria katsellessakin. Se johtui tietysti siitä, että Merlin ensimmäistä kertaa ärähti sille ja toisaalta varmaan siitä, että Nano osaa lukea tosi hyvin Merliniä ja jotainhan oli vialla.

Tällä kertaa ei ollut hyppäämisessä mitään ongelmaa, mutta yhtenä oireena oli että astui lelua enemmän kuin normaalisti ja sitten se yhtäkkiä loppui. Sitten vielä kaiken lisäksi Merlinille tuli sitkeä ripuli ja ruokahalu loppui, joten en saanut annettua Canikuriakaan.

Sain lääkäriajan onneksi nopeasti ja sain pissanäytteenkin otettua, ihme kyllä. Koska osasin epäillä suurentunutta eturauhasta viime vuoden kesän takia, se tutkittiin ensin. Ja olihan se suurentunut, johon lääkäri suositteli taas Tardak-piikkiä. Myös pissassa näkyi tulehdusta joten piikin lisäksi Merlin sai antibioottikuurin ja ripuliin Enteromicro tabletteja, joka kuulemma on tehokkaampi kuin Canikur.

Oli todella yllättävää, että Merlinin maha rauhoittui jo päivässä ja muutenkin Merlin alkoi nopeasti vaikuttamaan aivan kuin uudelta koiralta taas. Parin päivän lääkekuurin jälkeen jo leikkivätkin keskenään joten lääkkeet auttoivat onneksi nopeasti.

Nyt sitten tietysti alkaa miettimään tulevaisuutta, kuten jotkut muutkin tätä samaa ovat pohtineet, eli kun tuo eturauhasen suurentuminen näköjään uusiutuu ja lääkärin mukaan tardak-piikin teho tulee vähenemään eli mahdollisesti tarvitaan piikki jo puolen vuoden jälkeen, niin yksi vaihtoehto on kastrointi. Niitä samoja mietteitä olen muiden blogeissa lukenut, mutta jossain vaiheessa pitää sitten itse tehdä mahdollisesti tällainen ratkaisu.

En ole enempää ajatellut Merliniä käyttää astutukseen, koska
- sillä on minimaalinen häntämutka viimeisessä nikamassa hännän päässä
- se on liian iso (43 cm)
- se on luonteeltaan vähän arka
(- lonkat B/C)

Täytyypä tässä kertoa Merlinin hauska piirre eli usein pidämme sitä arkuuden takia vähän kauempana ihmisiä ja koiria näyttelyissä. Mutta juuri siellä se tuntuu käyttäytyvän kaikkein sosiaalisimmin. Juuri Liettuassa tuli meihin tutustumaan Liettuan 1. kooikkeriperhe ja heille tutustutin heti Nanon ja sitten oli otettava Merlin pois häkistä, koska kehä alkoi pian, niin sanoin että tämä on vähän epäsosiaalisempi. Perheen äiti antoi polvillaan sille namin, jonka jälkeen Merlin kiipesi syliin nuolemaan hänen kasvojaan. Että niin aina joskus Merlin tekee ja mm. Suvi Tyynismaa on niitä ihmisiä, joita Merlinin täytyy ehdottomasti päästä nuolemaan naamaa, jos jossain nähdään :)

En ole Merliniä jalostusuroslistallekaan laittanut. Mutta tuo kastrointi on kovin lopullinen ratkaisu ja vaikka nuo em. asiat ovatkin haittana, niin on Merlinissä myös hyviä ominaisuuksia:
+ voimakas luusto
+ hyvä karva ja korvakorut
+ komea tasapainoinen runko, hyvät kulmaukset
+ pärjännyt ulkomaan näyttelyissä -> C.I.B (vahvistamaton tosin vielä) ja sitten on pojalla jo 8 titteliä, ei niitä saisi, ellei koirassa olisi jotain hyvää, vaikkei Suomessa olekaan niin hyvin pärjännyt
+ monipuolinen harrastuskoira (maastojuoksu, roturace, agility, näyttelyt ja nyt uutena rallytoko)
+ todella kiltti ja nöyrä agilitykoira, on saanut siitä paljon kehuja - nyt siis 3-luokassa
+ erittäin oppivainen ja halukas oppimaan uutta mm. oli kerran leikkimielisessä kisassa talentmestari :)

Tässä tuli vähän mietittyä Merlinin hyviä ja huonoja puolia. No eipä Merlinistä isää tule, ellei ketään nartun omistaja / kasvattaja siitä innostu ja kun en sitä tuonne uroslistallekaan laita niin taitaa käydä niin, että noista pojista taitaa olla Nano se, josta ehkä joskus isä tulee.

Kastroinnin hyviä ja huonoja puolia en tässä enempää ala kirjoittelemaan, mutta sen tiedän, että Merlinin turkki kärsii siitä kovin ja sitten lihominen on asia jota olisi kovasti tarkkailtava. Ja miten kastrointi sitten vaikuttaa luonteeseen ja esimerkiksi agilityyn.. Toivottavasti sitä kastrointia ei tarvitsisi kuitenkaan vielä tänä vuonna tehdä, on se kuitenkin vasta 4-vuotias...

Merlinin palkinnot ja ruusukkeet1 kommentti:

  1. En tiennytkään, että olen noin "erityinen" Merlinille :D Ei ollakaan vähään aikaan nähty, ehkä sitten erkkarissa :) Tai jo Outin agilitykoulutuksessa.

    Kastrointi tuntuu vähän ikävältä vaihtoehdolta, kun ei ole sellaista suunnitellut tekevänsä. Eturauhasvaivat on kivuliaita, joten mielellään vaivat estäisi. Iän myötä eturauhanen taitaa vaivata helpommin, joten luulen, että siihen Mikon kanssa päädytään. Mutta yritän sitä koko ajan lykätä eteenpäin :) Miko on tulossa erkkariin, joten sitä ennen kastrointia ei ainakaan tehdä.

    VastaaPoista